Bataty – sprytne i smaczne przepisy

babaty z dynią na talerzu

Czy jako dziecko uwielbiałeś wyjadać z talerza same ziemniaki, omijając kotleta i surówkę? Jeżeli tak, to pokochasz ziemniaki w nowej odsłonie, czyli bataty. To odmiana słodkich ziemniaków i są o niebo lepsze od tradycyjnych ziemniaków zarówno pod względem zdrowotnym jak i odżywczym. Dodałabym również smakowym, ponieważ ich słodkawy posmak w połączeniu z przyprawami to miód dla podniebienia.

Jak bataty to i frytki

talerz z warzywami

Każdy ma czasem ochotę na coś „zakazanego”, czyli frytki. Te z batatów, pieczone w piekarniku, a nie smażone na głębokim oleju, to naprawdę pyszna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Nawet jeżeli nie smażymy frytek, a kupujemy gotowe mrożonki do piekarnika, dalej popełniamy grzech. Kupne frytki, mimo że są tanie, nie wygrają z domowymi batatami. Przyrządź raz frytki z batatów, a już nigdy nie pokusi Cię by kupować frytki, których skład jest całkiem długi. A przecież frytki to po prostu pokrojone ziemniaki! Batatowe frytki nadają się jako dodatek do obiadu lub przekąska w ciągu dnia.

  1. Ustaw piekarnik na 180 stopni.
  2.  Umyj dokładnie kilka batatów (przeważnie są sporych rozmiarów, więc na dwie osoby spokojnie wystarczy 1 duży lub dwa mniejsze).
  3. Osusz, a następnie pokrój słodkie ziemniaki w nieregularne słupki (nie obieraj ich, skórka ma dużo witamin).
  4. Przełóż surowe frytki na blaszkę i polej odrobiną oliwy.5 Dopraw do smaku solą morską, tymiankiem, wędzoną papryką i sezamem (to proponowana przez nas mieszanka ziół, jeśli wolisz inne, przyrządzaj po swojemu).
  5. Piecz bataty przez około 30-40 min (w zależności jakiej wielkości są Twoje słupki. Im mniejsze, tym szybciej będą gotowe).

Bataty – puree ze słodkich ziemniaków

Pasta ze słodkich ziemniaków (domowej roboty!) to wyśmienita przekąska dla całej rodziny. Kremowe puree jest naprawdę dziecinnie proste w przygotowaniu. Smakuje znakomicie na ciepło oraz  na zimno. W wersji podgrzanej może być dodatkiem do obiadu, a wersja na zimno pasuje jako deep do pokrojonego selera naciowego, ogórka lub marchwi.

Cała procedura przygotowania wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku frytek. Jedyna dodatkowa czynność, którą musimy wykonać, to zmiksowanie opieczonych ziemniaków. Dla smaku proponujemy skropić pastę sokiem z limonki, a do ciepłego puree dodać łyżeczkę masła.

Bataty a’la tosty

Tost ze słodkich ziemniaków to po prostu ideał – pyszny, łatwy w przygotowaniu, pełen wartości odżywczych, o niskim indeksie glikemicznym, bezglutenowy, wegański… Gdyby jeszcze tylko dobrze tańczył, to naprawdę warto byłoby rozważyć ten ślub, a póki co skorzystajcie z naszych wskazówek jak najlepiej go przygotować!

słodkie ziemniaki z jajkiem sadzonym

  1. Kupując wilce ziemniaczane (przyznajcie się, nie wiedzieliście, że tak się nazywają bataty!) na tosty warto wybrać grubsze egzemplarze o bardziej regularnych kształtach.
    2. Bataty można „tostować? zarówno obrane jak i w skórce.
    3. Słodkie ziemniaki należy pociąć wzdłuż, by powstały z nich niezbyt grube kromki (to może wymagać nieco siły i wprawy, ale jest ważne by bataty prawidłowo się upiekły, gdyż zbyt grube porcje mogą pozostać surowe).
    4. Batatowe kromki należy wkładać do bardzo mocno rozgrzanego tostera i piec co najmniej dwa razy (do miękkości).
    5. Na upieczone tosty można położyć wszystko na co się ma ochotę – my szczególnie polecamy awokado i/lub sadzone jajko. Mmm pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *