Masala Chai – smak Indii

Skoro ta aromatyczna herbata – Masala Chai – w swej ojczyźnie uchodzi za remedium na monsunową porę, to jest nadzieja, że podniesie na duchu miliony Polaków, którzy zmagają się a jesienną aurą. Deszczowe, ponure dni nie muszą już być takie straszne!

Masala Chai – moc przypraw

Hindusi kochają przyprawy i nie może ich zabraknąć w żadnym kulinarnym przepisie, pod którym się podpisują. To przyprawy nadają każdej potrawie wyjątkowy smak i aromat. Hinduska kuchnia to głównie przyprawy korzenne oraz ostre, a ich odpowiednio dobrane proporcje sprawiają, że zwykłe danie zamienia się w kulinarne arcydzieło. Tak samo jest z indyjską Masalą, która oprócz mieszanki przypraw, powinna być naprawdę słodka! Dla miłośników słodkości smacznym dodatkiem będzie również szczypta wanilii, starta czekolada, płatki róży lub kakao.

Składniki indyjskiej herbaty

*czarna herbata liściasta (świetnie sprawdza się mieszanka czarnych herbat typu „English Breakfast”)

*mieszkanka przypraw: imbir, cynamon, goździki i kardamon to pozycje obowiązkowe, ale można dodać również inne przyprawy, które się lubi

*pół litra wody

*pół litra mleka (zwykłego lub roślinnego)

*cukier trzcinowy do smaku (indyjka kuchnia zaleca całkiem spore ilości – 3 lub 4 łyżeczki)

Zasmakuj Indii

Masala Chai – przygotowanie krok po kroku

  1. Wlej do garnka mleko rozcieńczone z wodą, dodaj przyprawy i gotuj mieszankę przez ok. 15 minut.
  2. Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj do wcześniej ugotowanego wywaru liście herbaty (ilość zależna od pożądanej mocy). Całość dobrze wymieszaj i pozostaw pod przykryciem przez ok. 5 minut (w tym czasie herbata zdąży się porządnie zaparzyć).
  3. Po zaparzeniu przecedź herbatę, a następnie dodaj cukier i wymieszaj.
  4. Dodaj ozdobę w postaci gwiazdki anyżu lub skórki pomarańczy.
  5. Gotowe, smacznego!

Właściwości herbaty

  • Masala Chai dzięki swej mocy działa pobudzająco, dlatego hindusi zaczynają swój dzień od wypicia szklanki naparu.
  • Za sprawą przypraw ulubiona herbata Hindusów rozgrzewa, więc jest idealnym elementem diety na jesień oraz zimę.
  • Masala wspomaga pracę jelit oraz pobudza do działania układ krwionośny.
  • Dzięki obecności imbiru herbata ma działanie przeciwzapalne i wzmacnia odporność.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *